Her şeyin tarihte bir yeri olduğu gibi Lazer Yazıcılarında tarihsel bir gelişimi vardır. Lazer Yazıcıların ilk yazıcı icadı Chester Carlson tarafından yapılarak icat edilmiştir.. Elektrofotraf denilen kuru baskılama tekniğini geliştiren bu mucidimiz lazer yazıcıların ilk temelini atmış bulunmaktadır. İlk hızlı yazıcı Remington Rand tarafından 1953 yılında univac bilgisayarda kullanılmak için üretilmiştir. İlk noktalı vuruşlu yazıcı ise IBM tarafından, ilk boya süblime yazıcı gibi 1957’de piyasaya çıkarılmıştır.
Günümüzde Kullanılan Yazıcılar İse Şöyledir
1-Noktalı Vuruşlu Yazıcılar
Noktalı vuruşlu yazıcılar matris şeklinde düzenlenmiş baskı iğneleri sayesinde yazıcıya getirilen veriler sayesinde elektromıknatıs yardımıyla kâğıda nokta baskıları vurarak baskı yapmaktadır. Noktalı vuruşlu yazıcılarda kopya çıkarırken her defasında farklı kağıt beklemez, devam eden kağıt üzerinden baskıya devam eder. Bu tür yazıcılar uzun veri kayıtlarında oldukça kullanışlıdır. Tabi bazı kısımlarında olumsuz özelliklerde vardır Noktalı Vuruşlu yazıcıların bunlar sınırlı çözünürlük ve grafik yetenekleri, sesli çalışmaları, düşük hızları gibi olumsuz özelliklerde vardır.
2-Lazer Yazıcılar
Lazer yazıcılar günümüzde oldukça hızlı ve kaliteli baskı yapan kullanışlı bir yazıcı türüdür. Baskıları yapmak için toner dediğimiz polimerlerden üretilmiş toz yapısında bir maddeyi kullanılmaktadır.. Lazer yazıcılarda farklı renklerin basılması için yapılan işlem mürekkep püskürtmeli yazıcılarda olduğu gibi farklı renkleri karıştırarak yapılmamaktadır Lazer yazıcılarda bu iş için 4 farklı rengi kullanılır. Lazer yazıcılarda ses, hız, baskı, renk kaliteleri ve tonerin suya dayanıklı olması artı yönünden 1 adım öne çıkarmaktadır.
3-Isıl Yazıcılar
Isıl Yazıcılar baskı kafası ısıya duyarladır bu yüzden bir baskı kâğıdının üzerinden geçerken belli bölgelerde ısıtıcı ile ısıtılarak o noktalarının rengi siyaha dönmesiyle baskı yapan yazıcılardır. Isıl yazıcılarda ısıya duyarlı bir kâğıt gerektirmesinden başka önemli bir masrafı yoktur. Bu sebeplerle ATM çıktıları ve bilet basım gibi a işlemlerinde bu tür yazıcılar kullanılmaktadır. Kısaca toner dolumu için gerekli şartları yani tonerli yazıcılar ısıl yazıcılardır.
Ancak son zamanlarda tabiki bilimin ve teklenojinin ilerlemesiyle, normal kâğıda da baskı yapabilen modeller ısıl modellerin yerini yapmıştır.
4-Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar
Bu tür yazıcılarda küçük mürekkep damlacıklarını kâğıt üzerine yüksek bir hızla püskürterek baskı yaparlar. Baskıda püskürten yapılar inç başına 1440x720 nokta çözünürlük sağlayabilecek bir konumda dizilmişlerdir. Mürekkep Püskürtmeli yazıcılarda mürekkebi farklı metotlarda kâğıda püskürtülmektedir. Bir başka mürekkep püskürtmeli yazıcı türü ise piezolektrik püskürtücülü yazıcılardır. Bu yazıcıca bir pizeo kristal yerleştirilmiştir. Bu kristaller elektrik akımı ile titreşerek mürekkebin kağıda akışını sağlarlar.